Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Kάποια στοιχεία για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Αργολίδα


Συγκρίσεις με τις εκλογές του Μαϊου - τα χωριά  “κάστρα” των κομμάτων

Στις 17 Ιουνίου στην Αργολίδα, προσήλθαν στις κάλπες σε σχέση με τις 5 Μαϊου, 3.115 λιγότεροι ψηφοφόροι. Ισως επειδή ο καιρός ήταν καταλληλότερος για επίσκεψη στην παραλία. Ενδεχομένως πάλι, επειδή δεν υπήρχε η υποχρέωση για σταυροδοσία σε κάποιο πρόσωπο υποψηφίου.


Οσοι πάντως αποφάσισαν να ψηφίσουν φάνηκαν πιο αποφασισμένοι να μην το κάνουν με άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια. Οι 1.565 Του Μαϊου, μειώθηκαν κατά το 1/3: 571.

Με εξαίρεση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, όλα τα υπόλοιπα κόμματα παρουσίασαν μείωση των ποσοστών τους (παρά το γεγονός ότι τώρα συμμετείχαν 17 έναντι 23 τον Μάιο). Τα κόμματα που δεν κατάφεραν να μπουν στη Βουλή, ενώ στις προηγούμενες εκλογές είχαν φτάσει συνολικά στο 16%, την περασμένη Κυριακή δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το 5%.

Δύο κόμματα συμμετείχαν για πρώτη φορά με ψηφοδέλτια στο νομό: Tο Κόμμα Ελλήνων Πειρατών και η Εθνική Ελπίδα, μένοντας ωστόσο στις τελευταίες θέσεις. Συγκέντρωσαν μαζί 156 ψηφοδέλτια.

Ισορροπημένα ήταν τα ποσοστά των κομμάτων στους τέσσερις Δήμους. Ωστόσο, η ΝΔ στην Επίδαυρο κατάφερε να ξεπεράσει το …εξωπραγματικό για τη σημερινή εποχή 40%.

Οι πόλεις και σχεδόν όλα τα χωριά «ντύθηκαν» μπλε. Το πάλαι ποτέ ισχυρό ΠΑΣΟΚ κατάφερε να κρατήσει απόρθητα τρία από τα «κάστρα» του: Το Κιβέρι, την Πουλλακίδα και τα Γιαννουλέικα, ενώ η Αμυγδαλίτσα δεν μπορούσε να μην παραμείνει όπως πάντα προπύργιο του κκε. Το άλλο «κόκκινο» χωριό, η διπλανή Μιδέα κερδήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα πρώην πασοκοκρατούμενα: Ανυφί, Φίχτια, Παναρήτι, Φούρνοι.

Συνηθίζεται στα σωφρονιστικά καταστήματα να κερδίζει (και μάλιστα με σχετική άνεση) το κόμμα που ήταν πρόσφατα Κυβέρνηση. Αυτό ωστόσο δε συνέβη την περασμένη Κυριακή στις Δικαστικές Φυλακές Ναυπλίου, σε αντίθεση με όλες τις άλλες φυλακές της χώρας. Ας δούμε τα αποτελέσματα των δύο τελευταίων αναμετρήσεων… Mαϊος: ΠΑΣΟΚ  71, ΝΔ 27, Χρυσή Αυγή 27, ΣΥΡΙΖΑ 22. Ιούνιος: ΣΥΡΙΖΑ 75, ΠΑΣΟΚ 37, Χρυσή Αυγή 22, ΝΔ 13.